Besparen met mijn dubbele energiemeter! Is dat wel zo?

Mensen die denken te besparen met een dubbele meter komen bedrogen uit. De tarieven voor dag- en nachtstroom leveren nauwelijks voordeel op ten opzichte van het standaardtarief voor elektriciteit.

Besparing nihildag en nachttarief

Het nachttarief is iets goedkoper dan het dagtarief. Vanaf het punt dat een consument meer dan 45% van zijn stroom ’s avonds en ’s nachts verbruikt, begint hij te besparen. Maar die besparing is nihil. Als een consument met een jaarverbruik van 3500 kWh – een gemiddeld huishouden – 75% van zijn elektriciteit tegen het nachttarief weet te verbruiken, levert dat op jaarbasis €13,- op.

Overdag moet het gezin dan bijna niets verbruiken en de stroomvretende apparaten, zoals de was- en afwasmachine, droger en waterkoker altijd stipt tijdens de nachttariefperiode aanzetten. Dat betekent dat je heel bewust zult moeten omgaan met je energieverbruik. Sommige apparaten gebruik je bovendien vooral overdag - zoals de waterkoker voor een kop thee. Daarnaast kost het plaatsen van een dubbele meter zo’n €70,-. Het loont dus bijna niet om te investeren in een dubbele meter.

Van dubbele meter naar enkele meter?

Heb je een dubbele meter met een dubbel tarief, en kost dat je meer dan het standaardtarief? Dan kun je bij de meeste energieleveranciers zonder problemen overstappen van dag- en nachttarief naar enkel tarief. Een andere meter laten plaatsen is dan niet nodig. Ook met een dubbele meter kun je stroom verbruiken tegen enkel tarief.

Dag- / nachtverbruik
in KwH

Dag- / nachtverbruik %

Jaarkosten bij

dubbele meter

Jaarkosten bij

enkele meter

Voordeel / Nadeel

3500 dag / 0 nacht

100% - 0%

€673,-

€645,-

- €28,-

2625 dag / 875 nacht

75% -25%

€658,-

€645,-

- €13,-

1925 dag / 1575 nacht

55% - 45%

€645,-

€645,-

€ 0,-

1750 dag / 1750 nacht

50% - 50%

€642,-

€645,-

+€3,-

875 dag / 2625 nacht

25% - 75%

€627,-

€645,-

+ 13,-

0 dag / 3500 nacht

0% – 100%

€612,-

€645,-

+ 33,-

Hoe wel te besparen?

Toch is een flinke besparing op je energierekening zeker mogelijk.
Ten eerste door over te stappen naar een goedkoper energiecontract. De autoriteit Consument & Markt berekende begin april ’13 dat overstappen een huishouden gemiddeld €400,- oplevert.

Ten tweede door je energieverbruik kritisch onder de loep te nemen. Een energiemonitor die inzicht geeft in het verbruik kan daarbij helpen. Netbeheerder Alliander berekende in een proef dat huishoudens tot 15% kunnen besparen door kritisch te zijn op hun energieverbruik met behulp van zo’n monitor. Qurrent, een producent van zo’n energiemonitor, schat in dat het verbruik kan teruglopen met zelfs 50% indien een huishouden extra investeringen maakt als betere muurisolatie en zonnepanelen op het dak.

Toch nog liever geen monitor, maar wel besparen op je energie? Hier een paar snelle tips:

  • Ventileer je woning elke dag zo’n vijftien à twintig minuten (terwijl je thermostaat lager staat). Het verwarmen van een vochtige ruimte kost namelijk veel meer energie dan een droge ruimte.
  • Gebruik je droger zo min mogelijk, of nog beter: doe hem de deur uit. Het is een echte energieslurper, verantwoordelijk voor zo’n 7% van het totale energieverbruik in huis.
  • Kook zoveel mogelijk met deksel. Zonder deksel verbruik je drie keer zoveel meer energie. Ook een snelkookpan bespaart je al snel 50% van je verbruik.
  • Zet niet de waterkoker aan voor elke nieuwe kop thee, maar maak een hele pot. Een waxinelichtje of een theemuts werken nog altijd om je thee warm te houden
  • Houd de warme zomerzon buiten door overdag de gordijnen dicht te houden. Dat scheelt energiekosten van de ventilator of airconditioning.
  • Fleece en wol, dikke truien en zachte dekens – houd jezelf warm en laat de kachel een graadje lager staan.
Besparen op je energierekening? Energie vergelijken
Terug naar de beginpagina
PrizeWize ondervindt op dit moment problemen met de telefonische bereikbaarheid. Hierdoor kunnen we je helaas niet te woord staan. We verzoeken je vriendelijk later terug te bellen. Excuses voor het ongemak.
Hulp nodig?
088 66 99 000